De voordelen van kunststof kozijnen

We willen allemaal zo nu en dan weleens wat veranderen aan onze woning. De reden? Verduurzaming, lagere maandlasten en / of meer wooncomfort. Bij kunststof kozijnen gaan die redenen vaak gepaard met elkaar. Bent u zich aan het oriënteren of het wat voor uw woning is? Dan bent u vast benieuwd naar de voordelen van kunststof kozijnen. Wij vinden het belangrijk dat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Een leven lang genieten van de juiste keuze

Bij kunststof kozijnen zoekt u vast naar uitstekende kwaliteit, mooi design, lange levensduur, goede isolatie en duurzaam materiaal. Hoewel dat redelijk wat vereisten zijn, is het niet zo gek dat u dat zoekt. Maar welk type kozijn kunt u dan het beste kiezen? Misschien twijfel u nog tussen houten of kunststof kozijnen als het gaat om deze eigenschappen. We geven toe dat beiden zo hun voor- en nadelen hebben.

Wat kunststof kozijnen zo bijzonder maakt, is de lange levensduur en de eigenschappen om het wooncomfort te verhogen. Hierbij kunt u denken aan de geluidsdemping, het makkelijke schoonmaken en het weinige onderhoud aan de kozijnen. Om maar even een paar voorbeelden te noemen.

Alle voordelen van kunststof kozijnen voor u op een rijtje

Dat zijn niet de enige voordelen. Alle voordelen reiken verder dan alleen de isolatiewaarde, demping of lange levensduur. Kunststof kozijnen zijn gemaakt dankzij moderne technologieën en innovatie ontwikkelingen. Die maken wij graag voor u inzichtelijk:

 • Vrij van houtrot, schilderwerk en veel onderhoud
 • Kozijn op maat voor uw woning
 • Voorzien van HR++ glas voor energiebesparing
 • Vochtwerend, warmte- en geluidsisolerend
 • Makkelijk schoon te maken
 • Duurzaam, milieuvriendelijk en recyclebaar
 • Houten look eventueel na te bootsen met Renolit toplaag
 • Inbraakpreventie volgens NEN 5096
 • Montage door de beste vakspecialisten in Nederland (V.C.A. gecertificeerd)
 • 20 jaar garantie

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

We zijn erg realistisch en ook zeker bewust van alle aanbieders op de markt. Helaas is niet iedereen betrouwbaar, blijkt uit de praktijk. Bij Elbakozijnen willen we het daarom u makkelijk maken om de juiste partij te vinden. Wij matchen u met de dichtstbijzijnde vakspecialist om uw woning te verduurzamen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken of u de juiste man voor de klus heeft. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.

Uw kozijnen vervangen door hout of kunststof?

Uw kozijnen vervangen door hout of kunststof is op ieder moment een optie. Toch als u tocht, vocht, kleine beschadigingen of afbladdering van verf tegenkomt op uw houten kozijnen, dan moet u de keuze misschien sneller maken dat u had gehoopt. De conditie van uw kozijnen is in die gevallen namelijk helaas niet meer zo goed. Uw kozijnen vervangen door nieuwe kan voordelen opleveren. Denk aan lager energiegebruik en hogere isolatiewaarde. Gaat u dan de kozijnen vervangen door hout of juist door kunststof?

Verschillende afwegingen om te maken bij het vervangen

Om een goede keuze te maken, zijn er verschillende afwegingen waar u aan kunt denken. Zoals de levensduur, kosten, veiligheid, uitstraling, het energieverbruik en onderhoud van uw nieuwe kozijnen. Maar om nu meteen te zeggen dat kunststof kozijnen de goedkoopste oplossing is, is wat kort door de bocht. Het is vooral de combinatie van factoren die het voordelig voor u maakt. Maar we wegen de voordelen van hout en kunststof ten opzichte van elkaar af.

De voor- en nadelen van uw kozijnen vervangen door hout

Het voordeel van hout is dat dit prachtige natuurproducten zijn die een ware toevoeging zijn voor de uitstraling van uw woning. Om ervoor te zorgen dat het lang meegaat, wordt er gebruikgemaakt van harde (en dure) hardhouten soort. Het nadeel van houten kozijnen is dat deze consistent aandacht vragen in het onderhoud. Hout rot namelijk en dient om het aantal jaar goed onderhouden te worden met schilderwerk. Bijkomend voordeel daaraan is dat hout een stuk eenvoudiger te repareren is als kunststof.

De voor- en nadelen van uw kozijnen vervangen door kunststof

Ten opzichte van hout, geeft kunststof uw woning een compleet andere uitstraling. Het is minder natuurlijk, maar het kan wel een luxer gevoel geven. Maar tegenwoordig is kunststof zo doorontwikkeld dat we zelfs de houten structuur van het kozijn kunnen nabootsen. Zo profiteert u van een natuurlijke uitstraling in een onderhoudsarm en goed isoleren jasje. Het nadeel van kunststof kozijnen is dat deze niet eenvoudig te repareren zijn. Plus het moet exact passen binnen het kozijn. Mocht dat niet zo zijn, dan levert dat nog wel eens de nodige puzzel op, omdat het vanaf ontwikkeling precies moet passen.

Dan de juiste keuze maken: hout of kunststof?

Wat is de juiste keuze? Zowel hout als kunststof hebben hun voor- en nadelen. Wanneer u nog twijfelt, kunt u bij ons vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen. Dan kijken wij graag met u mee wat voor u de beste keuze is en matchen u aan de beste vakspecialist die we kennen in de buurt. Want zodra u de keuze heeft gemaakt om uw kozijnen te vervangen door kunststof, dan regelen wij de rest.

Hoe werkt het onderhoud van uw kunststof kozijnen?

Staat u op het punt om onderhoudsarme, isolerende en inbraakpreventieve kunststof kozijnen aan te schaffen? Twijfelt u wellicht nog over het onderhoud? Dan kunnen wij een aantal zorgen van u wegnemen. In deze blog vertellen we u wat onderhoudsarme kunststof kozijnen precies betekenen en wat voor onderhoud u dient uit te voeren aan uw kozijnen. Hoewel onderhoud van kunststof kozijnen veel minder vergt dan ander materiaal, is het wel belangrijk deze goed schoon te maken en te onderhouden.

Schoonmaken van uw kunststof kozijnen

Het meeste onderhoud van uw kunststof kozijnen bestaat uit het schoonmaken ervan. Het is belangrijk dat u ze minimaal een keer in het jaar even schoonmaakt. Dan houdt u uw kunststof kozijnen in prachtige conditie. Kunststof weert vuil en stof, maar kan na verloop van tijd door weersinvloeden vies worden. Was uw kozijnen daarom met een vochtige, zachte doek of spons en een eenvoudig sopje. Een ideaal moment hiervoor? Wanneer u bijvoorbeeld uw ramen aan het wassen bent. Dan is het eenvoudig om uw kunststof kozijnen mee te nemen. Behalve als u spiritus of bleek gebruikt voor uw ramen.

Is dat dan alles wat betreft het onderhoud van kunststof kozijnen?

Eenmaal per jaar de kozijnen schoonmaken is nog wel te doen. Maar bij kunststof kozijnen gaat het niet alleen om de kozijnen zelf. Het hang- en sluitwerk en de ventilatieroosters vragen net zo goed uw aandacht. Daarmee behoudt u nog meer de kwaliteit en levensduur van uw kunststof kozijnen. Ons advies is om niet zelf aan de slag te gaan met het hang- en sluitwerk. Dit is namelijk best een secuur werkje dat u beter aan vakspecialisten over kunt laten. De roosters kunt u natuurlijk wel zelf doen.

Wat moet u voorkomen bij onderhoud kunststof kozijnen?

Zoals u leest, zijn er veel dingen wat u zelf kunt doen, maar er zijn ook een aantal dingen die u moet voorkomen. Dat hebben we even op een rijtje gezet voor het gemak:

 • Maak de kozijnen niet droog; zo voorkomt u krassen en schrammen
 • Gebruik geen agressieve middelen, zoals wasbenzine, spiritus, terpentine of aceton
 • Maak de kozijnen niet schoon met een harde spons, schuurspons of staalwol
 • Gebruik geen was voor de auto of boenwas op een houtnerven structuur

Bent u overtuigd van onderhoudsarme kunststof kozijnen?

Hopelijk heeft u wat aan onze informatie gehad over het onderhoud van kunststof kozijnen. Hoewel ze dus onderhoudsarm zijn, zijn ze niet onderhoudsvrij. Dat is (helaas) toch een wezenlijk verschil. Gelukkig valt het onderhoud mee.

Bent u overtuigd van onderhoudsarme, isolerende en inbraakpreventieve kunststof kozijnen? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek bij ons aan. Wij kijken graag mee wat voor uw situatie de beste oplossing is.